Tellingen i tennis

Man teller bare hvert game (vinnende ball) 0, 15, 30, 40 og så er det game.

Et set telles 1, 2, 3, 4, 5, 6 games, og den som først vinner 2 set har vunnet matchen – sånn er det”.

De fleste synes nok tellingen i tennis er litt mer komplisert enn i andre ballspill. I de første kampene er det lurt å spille med noen som kan tellingen. Etter et par kamper pleier det å bli litt mer forståelig. Les mer om tellingen under så oppdager dere kanskje logikken.

Tellingen i hvert game

Tellingen kommer opprinnelig fra England, og man brukte klokken som utgangspunkt med hvert kvarter (hvert 15. minutt) som tellende poeng:

Første poeng spilles diagonalt til venstre serverute (sett fra serverens side). Neste serve (poeng) til høyre serverute (sett fra serverens side). Slik fortsetter det fra annenhver side til gamet er ferdigspilt.

Den spilleren som først vinner 4 baller i et game har vunnet gamet

Når en spiller vinner første poeng kalles det 15, neste poeng 30 og så 40 (45 hadde kanskje vært mer logisk. Om det var lettere å si 40, eller om et var fordi minuttviseren ikke klarte å løfte seg opp til 45 vet man ikke sikkert). Neste poeng er ”game” (istedet for 60) Den spilleren som server skal telle høyt før neste ball spilles. Serverens poengstilling nevnes først.

Har begge spillere 15, kalles det ”a-15”, har begge spillere 30, kalles det ”a-30”, mens hvis begge har 40 kalles det ”deuce”. Neste poeng etter deuce kalles ”fordel” (advantage). Er det fordel til den som server er det ”fordel inn”, er det fordel til den som tar imot serven kalles ”fordel ut”. Vinner deretter den som har fordel neste poeng blir det game til denne spilleren. I motsatt fall blir det deuce på nytt..

Tellingen i hvert set

Sidebytte skjer etter første game i hvert ”set”, deretter for hvert andre game. Det betyr at man bytter side når et er oddetall spilte games i hvert set.

Den spilleren som først vinner 6 games har vunnet ett set. Ett set må vinnes med to games mer enn motstanderen,

6-5 er ikke nok, settet må vinnes 7-5. Ved a-6 i games spilles ”tie-break”. Et set kan vinnes med følgende kombinasjoner;

6-0, 6-1, 6-2, 6-3, 6-4, 7-5 eller 7-6.

Ved best av tre set, er det det som først vinner 2 set som er vinneren. Ved best av fem set, er det den som først vinner 3 set som er vinneren.